Tisztálkodj ÖKOsan!

Az alapötlet a menstruációs szegénység kapcsán vetődött föl. Azonban mi szeretnénk bevonni nem csak a lányokat, de minden magyarországi gyermekotthonban élő gyermeket.

Ezen kívül számunkra nagyon fontos a környezetvédelem, annak tudatosítása és az, hogy a következő generációk számára már természetes legyen az olyan termékek választása, vásárlása, amivel a környezeti, etikai szempontokat is figyelembe veszik, nem csak az egyéni ízlést, esetleg a divatot.

Ennek fényében hamarosan indítjuk adománygyűjtő kampányunkat, amivel első körben a Komárom-Esztergom megyében élő 196 gyermek egy éves tisztálkodási igényét szeretnénk lefedni.

Számokban:

  • 1176 db szappan / csomagolásmentes tusfürdő
  • 588 csomagolásmentes sampon
  • 392 csomagolásmentes hajbalzsam
  • 475 organikus, lebomló tampon
  • 475 organikus, lebomló betét

Annak érdekében, hogy ne csak a környezetet, hanem embertársaink munkakörülményeit és megbecsülését is figyelembe vegyük, a tisztálkodási szereket egy ezeknek a kritériumoknak maximálisan megfelelő cégtől szeretnénk beszerezni (100%-ban mentesek minden állati származéktól, alapanyagaikat etikus és ökológikus forrásból szerzik be, semmilyen mesterséges alapanyagot nem használnak és állatokon nem végeznek teszteket), a női higiénés termékeket pedig a szlovén Tosama cégtől, mely az országban állítja elő a bio alapanyagból készült és teljesen lebomló – csomagolás is! – tamponokat és betéteket is.

A TEGYESZ (Területi Gyermekvédelmi Szolgálat) megyei szervezetei sokrétű munkát látnak el a gyermekvédelem területén.

Alapvető feladatuk a gyermekotthonok fenntartása, a gyermekekről történő gondoskodás intézményi keretek között. A gyermekek bekerülhetnek gyámhatósági eljárás során (nevelésbe vétel), szülő kérésére (tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek esetében), orvosi javaslatra (pszichés betegségekkel küzdő kiskorúak), önkéntesen (lakóhelyükről önként távozók befogadása és ideiglenes otthon biztosítása számukra), illetve az intézményekben nevelkedett kiskorúak nagykorúvá válása utáni utógondozási minősítésben – beleértve a felnőtté vált gondozott gyermekének átmeneti gondozását is.

Ezeknek a feladatoknak különböző intézményein keresztül tesz eleget, többek között nevelőotthonok működtetésével, átmeneti ellátással, iskolarendszerű és azon kívüli oktatással és képzéssel, speciális (beteg, fogyatékos, pszichésen sérült) otthonok működtetésével a megfelelő szakmai háttér biztosításával (pszichológusok, nevelők, fejlesztő-pedagógusok foglalkoztatása).

Alapvető céljuk – ahol ez lehetséges – a gyermekek mielőbbi visszaintegrálása a családba és hogy az intézményekben töltött idő alatt, megfelelő és szakszerű segítséggel hathatós támogatást kapjanak az egyedi készségek, képességek fejlesztése tekintetében.

Ellátnak továbbá gyermekvédelmi szakszolgálati teendőket, melybe beletartoznak az eseti gondnoki, vagyonkezelő gondnoki, hivatásos gyámi hálózat, továbbá 24 órás diszpécseri szolgálat és a Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság.

NE FELEDD! A társadalom mi vagyunk, a felelősség a miénk.Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg másokkal!