Fejlesztőeszközök, az mi is?

Kedves Követőink!

Felmerült egy támogatónkban, hogy nem egyértelmű a fejlesztőeszközök beszerzése, ezért úgy gondoltuk, hogy kicsit bővebben megosztjuk a mit és a miérteket.

Egyrészt mi az az SNI (sajátos nevelési igény), angolul SEN (special education need)?

A jelenleg hatályos köznevelési törvény szerint:

“Sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd.”

Egyszerűbben: minden gyermek, akinek bármilyen elakadása van ahhoz képest, amit a társadalmi közmegegyezés korunkban normálisnak vagy átlagosnak tekint.




Az én véleményem szerint minden gyermek sajátos nevelési igényű, hiszen minden ember a bolygón egy saját kis univerzum, mely a személyiségéből, a fogantatásának pillanatától megélt tapasztalataitól, az őt körülvevő szűkebb és tágabb környezettől és mindezek megélésétől és lelkében történő lecsapódásából tevődik össze, amiből biztosan nincs kettő ugyanolyan a világon.

De vissza a gyakorlathoz. A TEGYESZ intézményeiben és rendszerében (több megyében a nevelőszülői hálózatot is ők koordinálják) élő gyermekek átlagosan 60%-a diagnosztizált SNI-vel. Az ő fejlesztésük hihetetlen nehézkes, sem humán- (intézményenként szerencsés esetben egy fejlesztőpedagógus van), sem anyagi forrás nincs rá. A következmény nem csak rájuk van, személyesen, az egyénre – aki mellesleg lehetnél te is vagy én – hatással, hanem a társadalomra, melyben jelenleg 22,000 gyermek él állami gondoskodásban. Ez a szám óriási és akár akarjuk, akár nem, hatással van ránk. Munkanélküliség, betegségek, bűnözés és egyéb következmények formájában. A felnőttéválásuk után mi egy társadalom vagyunk, mi dolgozunk együtt velük – vagy fizetjük a szociális rendszeren keresztül a támogatásukat -, mi szenvedjük meg közvetlenül és közvetve, ha nem részesei a munkaerőpiacnak és az adózó közösségnek. Betegségidejüket a közös adókból fizetik, a bűnözés lehetséges formáit pedig a saját értéktárgyainkon, rosszabb esetben bőrünkön fogjuk tapasztalni. Ők nem mások, mint mi. Normális életről álmondnak és azt szeretnék maguk köré teremteni. Kérdés, hogy van-e lehetőségük? Külső- és belső lehetőségük.

A mi döntésünk és felelősségünk is egyben, hogy a homokba dugjuk a fejünket vagy cselekszünk.

Mi ezt a másodikat választottuk.

Ahhoz, hogy a fejlesztés hatékony legyen, a Balázs-Diák Kft. jóvoltából rendelkezésre bocsátjuk minden nevelőintézetben és nevelőszülőknél élő gyermek számára az általuk kifejlesztett online játékokat. Ezzel a gyermek saját maga fejleszti játékosan magát, nem igényel felügyeletet, részvételt (pl. Kömlődön, a különleges otthonban mind a 25 gyermek érintett, lehetetlen egy fejlesztőpedagógussal érdemi munkát végezni). Ennek a játéknak az elérésehez digitális eszközöket is biztosítanunk kell, hiszen nem állnak rendelkezésre. Komárom-Esztergom megye esetében egyelőre 20 tabletet szerzünk be és 10 db windows-os tabletet, amit az idősebbek akár az Office és egyéb, a munkaerőpiacon jelentőséggel bíró szoftverek megismerésére, használatuk elmélyítésére is tudnak majd használni. Természetesen az eszközökön fb, youtube és egyéb haszontalan alkalmazások nem elérhetőek, így biztosítva a rendeltetésszerű használatot.

A digitális mellett természetesen ugyanilyen mértékben teret kell kapjon a fizikai világban történő fejlesztés. Annak érdekében, hogy olyan eszközök kerüljenek minden helyszínre, amit ők ott jól és hatékonyan tudnak használni, minden intézményben, az ott dolgozó pedagógusok írják össze, hogy a Hor Zrt. kínálatából mi az, ami náluk hasznosítható. Ezek teljes körű beszerzésére törekszünk.

Mindezek a mi szándékaink és céljaink. De a Ti támogatásotok nélkül nem fog menni!

Ha minden második ember heti két kávéról lemondana, akkor 3-4 nap alatt ez az összeg rendelkezésre állna teljességében és a karácsonyfa alá már betehetnénk ezeket a tárgyakat.

Részletesen:

A Balázs-Diák Kft. által rendelkezésre bocsátott szoftver használata és a 30 db tablet beszerzése a Kventa Kft.-től: 2,228,000 Ft

A Hor Zrt.-nél beszerzendő eszközök összessége, kb. 2,400,000 Ft-ot tesz ki (nincs végleges adatunk minden eszközre kapott kedvezményre, amint lesz, publikáljuk a pontos összeget).

A hivatalos kampányoldal költsége az összeg 7%-a (fizetés menedzsement és kampányoldal biztosítása, de minden nem ezen keresztül, közvetlenül érkező adomány költsége elenyésző, természetesen, ha bármi megmarad a kampányból, akkor azt vagy rájuk, vagy a következő intézményre – Vas megye – fordítjuk).

Az erre a célra létrehozott alszámlánkra lehet átutalással vagy készpénzbefizetéssel is hozzájárulni ehhez a fontos célhoz:

Social Point Alapítvány
CIB Bank: 10700244-71766243-51300009

Külföldről:
CIB Bank Zrt.
1027 Budapest, Medve u. 4-14.

SWIFT / BIC: CIBHHUHB
HU41 10700244 71766243 51300009

Kappeller Gina

önkéntes, kurátor

NE FELEDD! A társadalom mi vagyunk, a felelősség a miénk.


Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg másokkal!